måndag 24 augusti 2009

Broder Pappa Recenserar dvd - ”Världen genom barnets ögon” (Nisse & Jonke)

”Världen genom barnets ögon”, ansvarig utgivare Pampers Village (”en plats att växa tillsammans”).

Det är med nyfiken lystenhet och hopp om liv vi bänkar oss i tv-soffan, min bror och jag. Texten på omslaget lovar gott. Dvd:n har tagits fram i samarbete med Anette Karmilof Smith, en internationell expert på barns utveckling. Hon ska enligt konvolutet ha skrivit sju böcker och över 200 tidskriftsartiklar om barns utveckling. Förväntningarna är med andra ord skyhöga.

Men redan vid ankomst till den inledande dvdmenyn börjar vi ana oråd. Det är ljust färgglatt och tillrättalagt. Jingeln ”I feel good no place I rather be” loopas om och om. En överlycklig bebis I pampersblöja skiner i bakgrunden. Ja - vem skulle inte hellre vilja sitta i en blöja om man ändå finge den möjligheten?

Vi erbjuds möjlighet att välja på inte mindre än 18 språk (mandarin är det språk som gör sig bäst). Ingen dogma här inte. Det här är en riktig storproduktion. Pampers produktionsteam har tydligen valt att begränsa antalet versioner som de vill erövra världen med till en. Med Oscarsvinnaren ”Sagan om ringen” som utgångspunkt kan man skönja deras vision med projektet. ”One dvd to rule them all”.

Redan efter den första repliken står det klart. Anette Karmilof Smith har sålt sig själv. Dyrt hoppas vi. För Pampers Village våldför sig på materialet, som till vissa delar faktiskt är bra. Casting av samtliga individer över 15 månader är under all kritik, liksom filmmusiken som uteslutande består av ”I feel good no place I rather be”.

Så står ni ikväll framför dvdhyllan och tvekar mellan bröderna Cohens ”Burned after reading” eller ”Världen genom ett barnets ögon”, så hyr för guds skull inte ”Världen genom barnets ögon”. Ni kommer bara att bli besvikna, den suger.

Slutbetyget = en punkterad barnvagn utan svänghjul på framkammen.

För er som ändå är nyfikna över innehållet följer nedan en kort sammanfattning. Så att ni slipper genomlida.

Del 1, I mörkret – här redogörs för att barnet har känsel och hörsel redan i magen och att det gärna leker och lyssnar till musik. Gissa en gång vilken musik barnet i pampersmagen föredrar? Har Anette verkligen godkänt detta?!

Del 2, Allt är suddigt – här beskrivs barnets begränsade syn, enligt dvd:n 25 cm de första månaderna.

Del 3, Vad är det – saker och ting börjar undersökas med munnen. På så vis bekantar och artbestämmer en liten krabat saker och ting.

Del 4, Babymassage – kan vara skönt för den lille och har bevisats kunna förstärkas dennes immunförsvar. Innehåller även en genomgång av hur man går till väga. Det enda avsnittet som bidrog med ngt som vi inte visste tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar