onsdag 9 september 2009

Var är pappan i Barbro Lindgrens Max-böcker?

Barbro Lindgrens insatser för de allra minsta ska inte underskattas. Hon har skrivit en mängd barnböcker som håller hög klass. Samt är även kvinnan bakom den bästa svenska barnskivan genom tiderna, Goda Goda där Jojje Wadenius tonsatt Barbros texter. Men …

En uppmärksam och lätt upprörd fader har hört av sig angående upplägget i Barbros Max-böcker. Han är för närvarande pappaledig med sin dotter. Dagarnas spenderas bland annat med att läsa så kallade ”pappa-pek böcker”. När Barbros Max böcker lanserades i detta format släppte förlaget följande info. ”De populära Max-böckerna har börjat utges i papp-pek, alltså i pekboksformat med tjocka tåliga sidor och rundade hörn, perfekta för småttingarna att själva bläddra i.” Läs – perfekt för småttingar och pappor som bläddrar med ovarsamma korvfingrar.





Så långt allt gott. Men vid en närmare granskning av Max böckerna kan man skönja en gemensam dramaturgi. En dramaturgi som helt exkluderar fadern. Om ni vill läsa Maxböckerna och inte vill höra vare sig hur de eller detta inlägg slutar så rekommenderar jag er starkt att sluta läsa här.

Böckerna bygger alla på ngn typ av konflikt/problem som gör Max ledsen; Max tappar nallen i pottan, bråkar om en leksaksbil, ramlar och slår sig när han ska sträcka sig efter lampan, nappen försvinner etc. Nedan ser ni de tunga Maxtitlarna - som är riktade till barn - tio stycken till antalet.


  • Max kaka
  • Max balja
  • Max boll
  • Max lampa
  • Max blöja
  • Max potta
  • Max nalle
  • Max dockvagn
  • Max bil
  • Max napp

Max blir alltid ledsen. Hela tio gånger måste han tröstas och få hjälp att lösa sina problem. Gissa en gång i hur många av böckerna som hans ömma fader kommer till undsättning? Just det ingen. Noll gånger.

Mamman är så klart den omhuldande omtänksamma och omhändertagande. Så förvånande?! Samtidigt som min vän läser detta för sin dotter vill hon springa till mamma och bli tröstad, för så är det i boken. Men hur ska det gå till i dagens samhälle? när mamma är på jobbet, vad gör man då? Jo då sjunger man i jämställdhetens namn följande sång tillsammans med sitt barn: ”Mamma kom hem för vi längtar efter dig …..”

PAPPOR FÖRENA EDER!

4 kommentarer:

  1. Vilken härlig blogg, fick tips på den från anneli igår och har självklart ägnat värdefull arbetstid till att läsa igenom alla inlägg!

    Hoppas vi ses på torsdag Nisse!
    /Jelena

    SvaraRadera
  2. Vaket noterat och roligt skrivet! Det är dags för nya sagor med närvarande pappor!
    Ni som har så skön blogg skulle säkert kunna skriva egna sagor med lite humor i./ K.krok 3-barns far

    SvaraRadera
  3. Sluta gnäll. Jag har saknat mamman i Alfons Åberg-böckerna i 30 år nu. Det är bara att bita ihop.

    Mvh,

    Pedagog Larsson

    SvaraRadera
  4. Max napp är en favorit här i huset.

    Där finns det varken pappa eler mamma med i bilden. Däremot vovve och kisse.
    De du!

    SvaraRadera